Anyag- és Vegyészmérnöki Kar

Fémtani, Képlékenyalakítástani és Nanotechnológiai Intézet

Intézeti köszöntő

Intézetünkben széles körben foglalkozunk fémtani, alakítástechnológiai, nanotechnológiai és anyagszerkezet-vizsgálati kutatásokkal és ezek teljes körű oktatásával egyaránt. 

Az Intézetünkben különösen nagy hangsúlyt fektetünk a vállalati partnereinkkel közös kutatás-fejlesztési tevékenységünkre, kifejezetten büszkék vagyunk az egyetemi szinten is kiemelkedően nagy számú iparvállalati kapcsolatainkra. A rövid és hosszú távú K+F munkák elvégzése mellett a mindennapi gyártási folyamatok közben felmerülő problémák kvázi assistance szintű megoldásaiban, szerteágazó szolgáltatási tevékenységgel is állunk partnereink rendelkezésére. Törekszünk arra, hogy partnereink által támasztott magas színvonalú igényeket a régióban elérhető legkorszerűbb technológiákkal és eszközökkel, valamint a legjobban képzett, motivált szakember gárdával tudjuk kiszolgálni. Olyan nagy értékű, high-tech, új generációs vizsgálati eszközökkel, laboratóriumokkal (és azok működtetésében megfelelő tudással és rutinnal) rendelkezünk, amelyek az ipar számára hatalmas lehetőségeket rejtenek a kutatás-fejlesztéseik és a mindennapi problémáik megoldása terén. 

Intézetünk az elmúlt évtizedben Magyarország egyik legsikeresebb egyetemi szervezeti egységévé vált az Európai Unió által kiírt pályázatokon való sikeres szereplés tekintetében. Kutatóink, oktatóink számos területen nyertek el kimagaslóan magas finanszírozást nemzetközi nagy pályázatokon. Rendkívül széleskörű hazai és nemzetközi kapcsolatrendszerrel rendelkezünk a kutatási területeinken, nemzetközi elismertségünk mind a pályázati tevékenységeinknek, mind a tudományos publikációinknak köszönhetően kifejezetten nagy. 

Úgy gondoljuk, hogy piacképes oklevelet biztosító egyetemi oktatást csak úgy lehet nyújtani, hogy a kutatás-fejlesztési projektjeink, alapkutatási tevékenységeink során megszerzett tudásunkat beépítjük tananyagainkba, így erre különös figyelmet fordítunk. Az intézetünkkel kapcsolatba kerülő hallgatók (TDK dolgozat, szakdolgozat, diplomamunka) számára biztosítjuk a folyó kutatásainkba, a valós vállalati problémákba való bekapcsolódás lehetőségét (az adott vállalatokkal természetesen egyeztetve). Támogatjuk a hallgatók önálló (vezető oktatóink által koordinált) munkavégzését, hiszen úgy gondoljuk, hogy a legjobb tanulás az, ha egy adott probléma megoldására önállóan, a tanulmányait, ismereteit rendszerezve és felhasználva maga a hallgató jön rá (természetesen a szükséges rávezetéssel, de a saját logikája mentén). Talán ennek a „hagyjuk és támogatjuk a tehetségeket kibontakozni” filozófiánknak is köszönhetően vagyunk az ország egyik legsikeresebb tehetséggondozó „műhelye”, amit az országos TDK konferenciákon elért számos 1., 2. és 3. helyezett Diákunk, valamint különösen a Pro Scientia Aranyéremmel (a legmagasabb országos kitüntetés, amit egyetemi hallgató kaphat) kitüntetett Diákjaink magas száma mutat. 

Intézetünk összetétele mind tudományos fokozatok, mind életkor tekintetében a legmegfelelőbb állapotban van jelenleg. 2 akadémikus (MTA rendes tag) dolgozik jelenleg is az intézetünkben, vezető oktatóink száma 8 fő (5fő egyetemi tanár, 3fő egyetemi docens). Kutató munkakörben 4fő vezető kutató (tudományos főmunkatárs) erősíti a csapatunkat. A fiatal, feltörekvő korosztályt pedig 14 fő képviseli intézetünkben (1fő adjunktus, 1fő tanársegéd, 4fő tudományos munkatárs, 8fő tudományos segédmunkatárs). Az Intézetünkhöz tartozó ELKH-ME Anyagtudományi Kutatócsoportot 7fő kutató erősíti. Az Intézetünkben 2 fő professzor emeritus a tudásán felül a sok évtizedes tapasztalatával és a felbecsülhetetlen kapcsolatrendszerével segíti munkánkat. 

Intézetigazgató

Prof. Dr. Mertinger Valéria

Kompetencia neve 1

Rövid leírás a kompetenciáról rövid leírás a kompetenciáról

Kompetencia neve 2

Rövid leírás a kompetenciáról rövid leírás a kompetenciáról

Kompetencia neve 3

Rövid leírás a kompetenciáról rövid leírás a kompetenciáról

Kompetencia neve 1

Alcím 1

Leírás, kifejtése a kompetencia részének

Alcím 2

Leírás, kifejtése a kompetencia részének

Kompetencia neve 2

Alcím 1

Leírás, kifejtése a kompetencia részének

Alcím 2

Leírás, kifejtése a kompetencia részének

Kompetencia neve 3

Alcím 1

Leírás, kifejtése a kompetencia részének

Alcím 2

Leírás, kifejtése a kompetencia részének

Intézet honlapja

Intézmény munkatársai