Anyag- és Vegyészmérnöki Kar

Felvételi

Kedves Felvételiző!

Formáld Te is a jövőd! Legyél Anyagmérnök vagy Vegyészmérnök!

A legtöbb termék mesterséges anyagokból készül. A használható anyagokat mindig is az ember hozta létre: cserzi a bőrt, impregnálja a fát, megedzi az acélt, vulkanizálja a gumit, égeti a porcelánt. Nézd meg a derékszíjad, a széked, amin ülsz, a bicskád élét, a műanyag padlót, a kerékpárod gumiját vagy a bögrédet, a mobiltelefonodat vagy épp a számítógépedet! Mind mesterséges anyag – ezernyi megoldás, ezernyi minőség. Az anyagmérnökök és a vegyészmérnökök több tekintetben is a jövő univerzális szakemberei, akiket tárt karokkal vár Európa. Minden felhasználási célra más anyag alkalmas: ötvözetek, fémek, gumik, műanyagok, kerámiák, félvezetők, építőanyagok, farostanyagok, üvegek.

De ki érthet ennyiféle anyaghoz? Például Te!

Az anyagmérnöki kurzus ideje alatt megtanulod a szakmát: valóban fogsz érteni minden gyártott anyaghoz, s ha kedvenc anyagfajtád kimegy a divatból, folytathatod egy másikkal. A vegyészmérnöki képzésben országosan egyedülálló személyre szabott oktatási modell segíti az előrehaladásod, és a vegyipari partnercégeknek köszönhetően már hallgatóként napi kapcsolatban lehetsz a vegyiparral. Alapdiplomád megszerzése után Európa bármely egyetemén – beleértve persze a Miskolci Egyetemet is – mesterkurzusok (MSc) várnak, hogy speciális irányokban képezhesd magad.

Okleveles anyag- és kohómérnökeinket, valamint a BSc és MSc fokozattal rendelkező mérnökeinket számos iparág várja. Karunk rendkívül széles spektrumú ipari háttérrel, valamint ehhez kapcsolódó, kiterjedt ipari kapcsolatrendszerrel rendelkezik. A végzett mérnökeinkre számtalan állásajánlat vár: a mérnökökben hiány van, a színvonalas műszaki szaktudással rendelkező pályakezdőket keresik.

Az elmúlt évek statisztikai elemzései meggyőzően bizonyítják, hogy ma a mérnökök iránt van a legnagyobb kereslet, az elhelyezkedési lehetőségeik egyre jobbak, mind a munkahely, mind pedig a fizetés szempontjából.

Ismerd meg a hagyományainkat!

Amikor a gólyák szeptemberben megérkeznek a miskolci Egyetemvárosba, elhűlnek attól a látványtól, ami nem csak madártávlatból lenyűgöző. Bár az egyetem campusa a város része, mégis külön világ a Dudujka- völgy 85 hektáros parkjában. Európa egyik legszebb egyetemvárosában különféle szolgáltatások könnyítik meg az életet. az étteremben a nemzetek konyhája, a tanulmányi épületekben közel egy tucat büfé, két pékség, két élelmiszerbolt és egy pizzéria várja vendégeit.

Tanulj tovább nálunk!

Aki Magyarországon felsőoktatási intézménybe jelentkezik, az úgynevezett bolognai átalakítási folyamat keretében bevezetett lineáris képzési rendszerben fog tanulni. a képzés többszintű, az egyes szintek egymásra épülnek. Az alábbi lehetőségek választhatók karunkon: Anyagmérnöki Alapszak (BSc), Vegyészmérnök Alapszak (BSc), Anyagmérnöki Mesterszak (MSc), Kohómérnöki Mesterszak (MSc)

Ismerd meg őket részletesebben!

Miért érdemes ide jelentkezni?

A világon mindenütt rendkívül gyorsan fejlődő szakterület az anyagtudomány és a vegyipar. Aki ezt választja hivatásának, nemcsak az anyagok szerkezetével és tulajdonságaival ismerkedik meg tanulmányai során, hanem az anyagok előállításához, gyártásához, módosításához szükséges környezetbarát és energiatakarékos anyagtechnológiákkal is. Karunk élen jár az anyagmérnöki képzés hazai megteremtésében és elterjesztésében, mára a képzés országos központjává vált. Az idén először indítandó vegyészmérnök képzést hasonló elhivatottsággal kezdjük el, célunk nem kisebb, mint egy világszínvonalú képzés meghonosítása Miskolcon.

A mindennapi életben is egyre gyakrabban találkozhatunk majd azokkal a különleges anyagokkal (pl. „alakemlékező” ötvözetekkel, nanorészecskéket tartalmazó kerámiákkal, fémekkel, polimerekkel és ezekből készített kompozitokkal, mágneses folyadékokkal, stb.), amelyekről legtöbben először a Miskolci Egyetemen hallanak, miután megkezdik tanulmányaikat a Műszaki Anyagtudományi Karon, anyagmérnöki alapszakon vagy a vegyészmérnöki alapszakon (BSc). A Magyar vegyipar központja ma Miskolc és 30 km-es környéke Kazincbarcikától (BorsodChem) Sajóbábonyon át (KISS cégcsoport) Tiszaújvárosig (MOL MPK), ahol egyre nagyobb az igény jól képzett szakemberekre. Ez is indokolta, hogy 2019. szeptemberétől elindítsuk a vegyészmérnöki alapképzést. Aki a műszaki pályát választja hivatásául és tanulmányait komolyan veszi, biztos megélhetésre és sok örömet adó szakmai kihívásokra számíthat. Végzett mérnökeink több vonzó állásajánlat közül választhatnak, mérnökökben hiány van. A színvonalas műszaki szaktudással és kellő ambícióval rendelkező pályakezdőket keresik itthon és külföldön egyaránt.

A tanulmányokhoz egyetemünk csodalatos természeti környezetben egyszerre kínál nyugodt körülményeket, korszerű képzési lehetőségeket, modern infrastruktúrát es változatos, vonzó szabadidős programokat. Diákjaink számára is fontos, hogy a szakmaszeretetet és a közösségi összetartozást erősítő (1735-ig visszavezetett) történelmi hagyományainkat gondosan ápoljuk. A kar relatíve kis mérete már-már családias hangulat kialakítására ad lehetőséget, az oktató–hallgató kapcsolat rendkívül közvetlen karunkon. Részben ennek is köszönhető, hogy hallgatóink tudományos diákköri dolgozataikkal országosan kiemelkedő eredményeket érnek el. A Magyar Tudományos Akadémia elnöke és a felsőoktatást felügyelő miniszter a legkiválóbb hallgatóinkat Pro Scientia Aranyéremmel, legkiemelkedőbb témavezető tanarainkat pedig Mestertanár Aranyéremmel tüntette ki rendszeresen.

Büszkék vagyunk arra, hogy az egyetemünken végzett anyagmérnököknek jó hírük van, s tekintélyes vállalatok kifejezetten miskolci mérnököket keresnek! A Műszaki Anyagtudományi Kar kiemelt figyelmet fordít az iparvállalatok és a hallgatói igények kiszolgálására. Ezt mutatja az is, hogy 2015-től az elsők között indítottunk ún. duális BSc képzést, 2019-től pedig már az újonnan induló vegyészmérnök alapszak is elérhető duális formában. Ezt a képzési formát azoknak az elhivatott hallgatóknak javasoljuk, akik úgy szeretnének majd friss diplomásként elhelyezkedni, hogy ekkorra már többéves ipari tapasztalattal is rendelkeznek. A Miskolci Egyetem élenjár a duális képzésben országszerte, ezen belül egy alapszakra vetítve országosan is a legtöbb duális partner-céggel rendelkezünk, hallgatóink több, közel 60 vállalat közül választhatnak duális képzőhelyet tanulmányaikhoz. A képzésünkhöz csatlakozott cégek nagy száma a nálunk megszerezhető diploma értékét és rangját mutatja.

Meggyőződésem, hogy a több évszázados történelmi hagyományokkal rendelkező karunkon a XXI. században elvárható minőségű tudást kínálunk, igy hallgatóink nagyszerű jövő elé néző szakemberekké válhatnak. Ha ez a lehetőség vonzó, jelentkezz a Műszaki Anyagtudományi Karra, szeretettel várunk!

Prof. Dr. Palotás Árpád Bence
dékán, egyetemi tanár